Top


24 خرداد 1399

آموزش از راه دور در دوران کرونا پیشنهادهایی برای والدین

مولف: آژده - مشاور   /  دسته: دسته بندی نشده   /  رتبه دهید:
1

آموزش از راه دور در دوران کرونا پیشنهادهایی برای والدین

مدرسه ها تعطیل است و معلوم هم نیست چه زمانی باز میشوند تا دانش آموزان به عادت های تحصیلی و آموزشی پیش از کرونا بازگردند. حالا، در بسیاری از نقاط کشور راههای جایگزین برای عقب نماندن بچه ها از درس و مشق در پیش گرفته شده؛ بسترهای کلاس درس آنلاین، ویدیوکنفرانس از طریق برنامه های مختلف، رساندن محتوای آموزشی به دست بچه ها از طریق شبکه های اجتماعی و پیگیریدرسهای بچه ها از طریق تماس تلفنی. نقطهی اشتراک همهشان این است که دسترسی مستقیم معلم به دانش آموز میسر نیست و والدین چاره ای نمی بینند جز اینکه جای خالی معلم را پر کنند. اما این تلقی درست است؟ والدین باید به جای معلم ایفای نقش کنند؟ چنین چیزی ممکن است؟ در این وضعیت، والدین چه طور می توانند فرآیند یادگیری را تسهیل و به فرزندانشان کمک کنند؟ این روزها برای همه پرفشار و غیرقابل پیش بینی است، از جمله برای والدین و بچه ها. شما میتوانید با ساختار دادن به برنامه های روزانه ی بچه ها و ایجاد روتین به آموزش بچه ها کمک کنید و نیرویی مثبت برای کاهش این فشار روی بچه ها باشید.
متخصصان آموزش معتقدند موفقیت روشهای مختلف آموزش از راه دور به این نیاز دارد که معلمان، دانش آموزان و خانوادهها خود را با عادتهای روزمرهی جدیدی وفق دهند. نقش والدین آنجا پررنگ می شود که باید جای خالی عادتهای روزمرهای را که به زندگی خودشان و بچه ها نظم میداد، پر کنند و آن را با عادتها و برنامه ریزی جدید جایگزین کنند. دلیل تأکید روی داشتن یک روتین مشخص هم این است که بر اساس پژوهش هایی که روی رفتارهای کودکان انجام شده، داشتن برنامه ی منظم در کنترل اضطراب و احساس امنیت کودکان مؤثر است.

خانه نشینی برنامه ریزی متفاوت میخواهد
برعکس روزهای عادی مدرسه رفتن که بچه ها بخشی از روز را در مدرسه میگذراندند و زمانبندی و باقی برنامه ها آنجا دقیق و روشن بود، آموزش از راه دوره چارچوب معینی مثل روزهای مدرسه ندارد. بعضی بچه ها به طور طبیعی و بدون دخالت خاصی با انعطافی که در آموزش از راه دور وجود دارد کنار می آیند اما برای اغلب بچه ها -به ویژه بچه های کوچکتر- مدیریت این استقلال یک چالش بزرگ است. این گروه نیاز دارند به روتین و برنامه ی تازه ای برای خودشان برسند و برای اینکه از درسها عقب نمانند، زمان را مدیریت کنند. برنامه ریزی و زمانبندی مهارت های پیچیده ای است و مؤلفه های بسیاری در پیاده سازی آنها دخیل هستند. کم پیش می آید کودکان و نوجوانان بدون کمک بزرگترها بتوانند از پس این برنامه ریزی و زمانبندی تازه بر بیایند. وظیفه ی والدین یا دیگر بزرگسالان نزدیک به کودکان و
نوجوانان این است که نه فقط در برنامهریزی روزانه برای رسیدگی به درسها و تکالیف همراهشان شوند، بلکه در پیگیری این برنامه و عمل کردن مطابق آن به بچه ها کمک کنند.

یک راه پیشنهادی این است که کنارشان بنشینید و با هم به این سؤالها جواب بدهید:
در این هفته و هفتهی آینده باید چه مقدار از کتابها/منابع درسی را بخوانم؟
چه تکالیفی را باید برای هر درس تحویل بدهم؟
تمام کردن هر فصل/بخش از محتوا و انجام هر کدام از تکالیف چهقدر زمان میخواهد؟
چه کارهای دیگری میخواهم/دوست دارم انجام دهم؟ (کارهای غیر مرتبط با درس مثل بازی، کارهای هنری، وقتگذرانی با خانواده، تماس با دوستان مدرسه و آشپزی هم باید در این برنامه در نظر گرفته شوند).
معمولاً چه زمانهایی از روز بهتر درس میخوانم؟
اگر امکانش وجود دارد معلم را هم وارد این گفتوگو کنید و نظر او را دربارهی تکالیف و فعالیتها جویا شوید. معلم با توجه به شناختی که از ویژگیهای فرزند شما دارد، میتواند به واقعبینانهتر شدن برنامه کمک کند.
وقتی اهداف کلی روشن شد، نوبت طراحی یک برنامهی هفتگی و روزانه است. برنامه نباید بیش از حد فشرده باشد و ضریبی برای جبران خطا یا پیش آمدهای پیش بینی نشده در نظر گرفته شود. قرار دادن این برنامه در دیدرس خودتان و فرزندتان -مثلاً چسباندن آن به در یخچال- احتمال متعهد بودن نسبت به آن را بالا میبرد. پایان هر روز و همینطور در پایان هر هفته برنامه را مرور کنید و با توجه به قوتها و ضعفهای آن، برای روزها و هفتههای بعد برنامه بریزید.
یک روش کاربردی برای اضافه کردن یک عادت جدید به برنامهی روزانه ی بچه ها این است که اقدام مورد نظر را به یک عادت قدیمی ارتباط بدهید؛ مثلاً اینکه بلافاصله بعد از صبحانه، پنج صفحه از کتاب ریاضی میخوانم. تکرار این رفتار به طور مستمر باعث تبدیل آن به یک عادت تازه میشود. این راهکار در کتاب «
عادتهای اتمی» نوشته ی جیمز کلییر با عنوان «انباشتن عادتها» معرفی شده است.
مهارت برنامهریزی و درگیر کردن بچهها در فرآیند هدفگذاری، تعیین اقدامها و در نظر گرفتن ضرب الاجل تحویل تکالیف در درک این نکته که وضعیت فعلی با تعطیلات متفاوت است و بسته شدن مدرسه به معنی وانهادن کارهای روزمره نیست، به کودکان و نوجوانان کمک میکند.

حمایت کنید، دخالت نکنید
حمایت از بچه ها در انجام تکالیف یا کمک به آنها در کارهایی مثل برنامه ریزی به این معنا نیست که به جای آنها کار انجام دهید، نظرشان را نادیده بگیرید، استانداردهای دست بالای خود به عنوان یک فرد بزرگسال را به آنها تحمیل کنید یا مجبورشان کنید کارها و تکالیف را به روشی که شما بهتر یا درست تر میدانید، انجام دهند. این را به یاد داشته باشید که دخالت نقطه ی مقابل مشارکت است و نقطه ی تمایز ایندو نادیده گرفتن دیدگاه طرف مقابل است. حین حمایت از بچه ها برای تقویت مهارتهای رده بالایی مثل برنامه ریزی و زمانبندی، قلم و کاغذ را به آنها بسپارید و در نقش یک بزرگسال با تجربه، فرآیند هدفگذاری، برنامه ریزی و زمانبندی را تسهیل کنید. در انجام تکالیف هم اجازه دهید فرزندتان کاری در حد توانایی ها و استانداردهای خودش انجام دهد، درست مثل روزهایی که سر کلاس و در غیاب شما کارهایش را انجام میداد. دخالت به جای مشارکت و همراهی میتواند فرآیند یادگیری را مختل کند و باعث شود اعتماد دانش آموز به خودش و توانایی هایش مخدوش شود.
الگوی کارآمدی برای بچه ها باشید
برنامه ریزی، زمانبندی، حفظ انگیزهی درونی برای انجام کارها و عمل به تعهدهای کاری، و متعهد ماندن به برنامه ها از جمله مهارت های دنیای واقعی است و به مدرسه و دوران کرونا محدود نمیشود.
پیشنهاد و حمایت شما برای برنامه ریزی در صورتی توسط بچهها جدی گرفته میشود که آنها را در زندگی روزمرهی شما در دوران کرونا مشاهده کنند. با آنها درباره ی کارهایی که باید این روزها انجام دهید، چالش هایی که با آنها روبه رو شده و باید برایشان چاره جویی کنید، برنامه ریزی جدی تر برای پوشش دادن وظایف تازهای که وضعیت غیرعادی فعلی بر دوشتان گذاشته و تلاشتان برای فعال ماندن و انگیزه داشتن و وفادار ماندن به اهدافی که برای خودتان تعیین کرده اید با فرزندتان گفت وگو کنید.
جایی مختص یادگیری فراهم کنید

پژوهشها نشان میدهند محیط اطراف ما بر فرآیندهای مغزی و ذهنیمان، مثل خلق و خو، اضطراب، تمرکز و حافظه اثر میگذارند. محیط مناسب برای تمرکز و یادگیری بهتر است تا حد ممکن منظم، خلوت و ساکت باشد. برای ایجاد چنین فضایی بهتر است به شخصیت فرزندتان و نیازها و علائقی که دارد توجه کنید. با همکاری خودش و در نظر گرفتن ایدهها و خواستههایش، راحت ترین جایی که به تمرکز کردن و درس خواندن او کمک میکند، آماده کنید. برای این کار حتماً به یک اتاق ویژه نیاز نیست. میتوانید میزآشپزخانه را به مدت چند ساعت به ایستگاه یادگیری تبدیل کنید، ظرفها را از روی میز بردارید و سر و صدای آشپزخانه را به حداقل برسانید تا تمرکز فرزندتان به هم نریزد و پس از آن کاربری اصلی را به میز برگردانید.
وقتی بچه ها مشغول درس خواندن هستند بهتر است بزرگترهای خانه هم به فعالیت های کم صدا و کم هیجان مشغول شوند. متمرکز ماندن وقتی باقی اعضای خانه در حال تماشای یک فیلم مهیج یا گفتوگوی تلفنی با دوستان و اقوام هستند انرژی مضاعف می طلبد و حواس بچه ها را پرت میکند.
ارتباط با دوستان و همکلاسیها را تسهیل کنید
ارتباط مستقیم با بچه های دیگر ضروری است. پس فرزندتان را تشویق کنید با دوستانش ارتباط تصویری داشته باشد. با والدین دوستان نزدیک فرزندتان تماس بگیرید و قرار ملاقات آنلاین ویدیویی بگذارید. اغلب
بچه ها از طریق شبکههای اجتماعی با هم در تماس هستند اما نزدیکترین شکل تماس آنلاین به ارتباطحضوری، تماس تصویری است و تمرکز بچه ها به وقت گذرانی در شبکه ای اجتماعی را هم تغییر میدهد.

برای فعالیتهای بدنی وقت بگذارید
این روزها مدت زمانی که بچه ها پای تلویزیون، کامپیوتر یا تلفن میگذرانند به ناچار بیش از گذشته است. نمایشگرها به یکی از مهمترین ابزارهای زندگی ما بدل شده اند و همه ی ما، از جمله کودکان و نوجوانان، از طریق صفحه ی نمایشگر جای خالی خیلی چیزها را در زندگی مان پر میکنیم؛ از ارتباط با عزیزانمان گرفته تا دورهمی های دوستانه و انواع کلاس های هنری و آموزشی. در این شرایط نگرانی بابت گذران وقت بیشتر پای کامیپوتر و تبلت و موبایل نه تنها راهگشا نیست، بلکه ممکن است به تنش و تعارض در خانواده منجر شود و این آخرین چیزی است که در روزهای پر فشار خانه ماندن به دلیل کرونا به آن نیاز داریم.
برای جبران آفتهای وقت گذرانی اضافه پای انواع نمایشگرها، فعالیتهای بدنی را بیش از گذشته وارد برنامه ی روزانه کنید. اگر امکان خروج از خانه و کارهایی مثل دوچرخهسواری یا پیاده روی با رعایت فاصله گیری اجتماعی وجود ندارد، برای فعالیتهای بدنی در فضای بسته مثل انجام حرکات کششی و نرمش در خانه زمانهایی را در نظر بگیرید

 

تعداد مشاهده (1135)       نظرات (0)

نظرات کاربران درباره مقاله "آموزش از راه دور در دوران کرونا پیشنهادهایی برای والدین"


نظرتان را بیان کنید

نام:
پست الکترونیکی:
نظر:
کد بالا را در محل مربوطه وارد نمایید